DV Architects

Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου

Ανάθεση από διεθνή εκδήλωση ενδιαφέροντος (Βέλτιστη Τεχνική και Οικονομική προσφορά)

Αθήνα, Ελλάδα

  • Έτος μελέτης: 2008 - 2009
  • Στάδιο μελέτης: Πλήρης μελέτη (Οριστική - Μελέτη Εφαρμογής - Τεύχη δημοπράτησης)
  • Προϋπολογισμός Έργου: 59.461.731,00 €
  • Κύριος του έργου: Υπουργείο Πολιτισμού
  • Τρόπος επιλογής: Επιλογή μέσω διεθνούς διαγωνισμού με συνδυασμό τεχνικής και οικονομικής προσφοράς
  • Αρχιτέκτονες: Δ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΠΕ – ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΝΟΥΣΑΚΗΣ
  • Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Σ.Κολοβού, Α. Αρτελάρη, Χ.Σουλιώτη, Γ. Μαυρίδης, Ε.Ορφανού, Ι. Μπαλλή, Λ.Δεμάγγος, Μ.Βυρίνης,, Μ.Γεωργιάδου, Γ.Ευγενιτάκης, Αθ.Πασούλας, Ι.Ρουσκόνι, Β.Ταμπακιώτη, Α.Χειμωνάκη
Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - c3.jpg
Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - Διάγραμμα

The study covers the imminent needs of additional spaces of the National Gallery’s existing building, with extensions, additions and rearrangement. The expansion adds 11.040 sqm to the existing 9.720 sqm. Central idea of the proposal is to unify the exhibition spaces of different levels, using the additional stairwells. The “spiral” shape glazing stairwell unifies the entrance building A with the undercover building C and is a light sculpture of the surrounding area, that helps the pleasant transition of the visitor to the underground exhibition halls. Principal elements are also the ramps located outside and away from the building B, ending at the building C.

Simultaneously, the structural glazing system (Planar type), in front of the ramps separates in a transparent way the “inside” and the “outside”. The glazing also allows the penetration of natural light to the underground exhibition halls. A part of it will work as a constant advertising screen, presenting to the public the multiple exhibitions and activities, with modern visual and perceptual techniques. Thus the National Gallery converses with the city and its residents, eliminating the introversion, with a new profile more modern, dynamic, functional and especially appealing.

  • Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - c2.jpg
  • Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - c3-nuxta.jpg
    Νυχτερινή άποψη
  • Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - c6.jpg
    Πίσω όψη
  • Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - c1.jpg
    Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - c1-nuxta.jpg
  • Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - 3d-int_rampa-3.jpg
    Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - 3d-int_rampa-4.jpg
    Ράμπα
  • Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - 3d-int_rampa-5.jpg
    Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - 3d-int_rampa-6.jpg
    Ράμπα
  • Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - vasilopoulos-pinakothiki-_view02.jpg
    Εσωτερικό
  • Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - vasilopoulos-pinakothiki-_view01.jpg
    Ολοκλήρωση του Κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Α.Σούτζου - vasilopoulos-pinakothiki-_view01-night.jpg
    Εσωτερικο μέρα και νύχτα